12 Nisan 2007 Perşembe

ARICILIKTA ŞEKER Şurasını hemen ve tekrar kaydedelim ki,Arıcılıkta başarının ilk ve en mühim şartı,yüksek mevcutlu arı kolonilerini havi kovanlarla arıcılık yapmaktır. Şu halde,modern arıcılıkta başarının baş şartı arı kolonilerini büyük bal toplama mevsimine yüksek mevcutla çıkarmaktır. Arı ailelerini bölgenin büyük bal toplama mevsimine yüksek mevcutla çıkarabilmenin başta gelen en önemli şartı ise İlkbaharda ve sonbaharda arıların bal depo etme devreleri dışında her arı ailesine asgari 5 kilo ve hatta 10 kilo şeker yedirmektir.Bu mevsimde verilen şekerden arı bal değil,Yavru yapar arı yapar çoğalır. ŞEKER ARILARA NE ZAMAN NASIL VE NE MİKTARDA VERİLİR. Bahara normal olarak,genç analı,3-4 çerçevede yavrulu ve 4-6 çerçeveyi arılar işgal etmiş olduğu halde çıkmış bir kovanda,arı ailesinin ihtiyacından çok fazla bal bulunmuş olsa dahi;bu şerbetlemeyi yapmak gereklidir.Çünkü;bahar şerbetlemesinde esas,arı ailesine dışardan bal özü geliyor hissini vererek ana arının yumurtlamasını teşvik etmektir.Arıların kovanlarında bulunan yedek ballarını sarf edebilmeleri için bile,şurup vermek gereklidir.Çünkü,hava ısısı,koloninin kuvvetli ve şerbetleme ile orantılı olarak günde 100-3000 adet yumurta bırakan ana arının bu yumurtalarından 3 gün sonra meydana gelen kurtçuk(sürfe-larva)lerin beslenmesi ve arıların yavrularına besin bulma ve su taşıma enerjisini destekleme ve hatta kovandaki bal ve şurubun süratle ve en faydalı şekilde tüketimini sağlamak için arılara şurup verme şarttır,elzemdir. Çok çeşitli iklim faktörleri gösteren geniş vatan sathımızda arı ailelerinin ilkbahar şurup lamasının zamanını şu ayda yapmalıdır diye kesin bir tarih göstermek elbetteki mümkün değildir.Genellikle eriklerin çiçek açmaya başladıkları günler,arıları şurup lamaya başlamasının en güzel zamanıdır. Arılara verilecek şurup ilk günlerde 3 kısım şekere 1 su mesela 3 bardak şeker,1 bardak su gibi,daha sonraları 2 kısım şekere 1 su ve daha sonrada 1 kısım şekere bir su katılmak sureti ile hazırlanır.Biraz limon sıkılması ve limon kabuğunun şuruba atılması şekerlenmeyi önleyeceği gibi şuruba koku vererek arıların emmesini de kolaylaştırır,çabuklaştırır. Şurup arılara en kolay ve ucuz şekilde;kapağı ince bir tel çivi ile 5-15 yerinden delinmiş bir kavanoza konularak ve kapağı sıkıca kapatılarak verilir.Kovanın örtü tahtaları üzerindeki yemleme deliğine,örtü tahtası yokta bez serili ise,bezin bir kenarını biraz kaldırarak çerçeve üst çıtası üzerine ters çevrilerek verilir.Kovan içindeki boşluğa parmak boyunda iki çıta koyularak bunun üzerine kavanozun kapağı aşağıya gelecek şekilde bölme tahtasına yakın olarak da konulabilir.(Ters çevrilen kavanozdaki şurup,üstten değil alttan hava basıncı olduğu için akmaz.Arılar emdikçe gelir.) İlkel üstüvani sepet veya tahta prizma veya yarma kovanlarında arka kısmına veya konik şekildeki sepet kovanların altına aynı şekilde konulabilir. Şuruplamayı akşam güneş battıktan sonra,soğuk ve yağışlı günlerden ziyade havanın ılık olduğu zamanlarda yapmalıdır. 2-3 akşamda bir defa 300 grlık bir kavanozla verilecek şurup 1 arı ailesine yeterlidir.Bu şuruplama 1-1,5 ay,yani aşağı yukarı akasyaların elmaların çiçek açmaya başladıkları zamana kadar devam etmelidir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa